Гранола часто позиціонується як ідеальний та здоровий сніданок, багатий на клітковину. Однак цей хрусткий продукт може приховувати справжню "цукрову бомбу" під виглядом "натуральних" інгредієнтів.
В коментарі РБК-Україна нутриціолог Софія Черненко розповіла, як виробники маскують 40 прихованих назв цукру на етикетці, і пояснила, на які чотири критерії (від калорійності до горіхів) слід звертати увагу, щоб гранола працювала на ваше здоров’я, а не проти нього.
Перевіряйте вміст цукру - не ведіться на маркетинг
На упаковці можуть писати "без доданого цукру", але це не завжди означає, що продукт дієтичний. У гранолі можуть бути натуральні підсолоджувачі (мед, сироп агави, концентрований сік), які фактично є тими ж цукрами. Часто в готову гранолу щедро
додають цукор або сироп, плюс додають чимало сухофруктів.
Обов’язково читайте етикетку: шукайте гранолу, де на 100 г припадає не більш як 5-10 г цукрів. Якщо бачите серед інгредієнтів на початку "цукор", "патока", "глюкозний сироп" -
відкладіть таку коробку.
Ось як виробники маскують слово "цукор":
• сиропи (найпоширеніші форми прихованого цукру):
• глюкозно-фруктозний сироп (high-fructose corn syrup, HFCS)
• кукурудзяний сироп (corn syrup)
• сироп агави (agave syrup)
• сироп топінамбура
• фініковий сироп
• виноградний сироп
• рисовий сироп
• мальтозний сироп (malt syrup)
• ячмінний солодовий сироп (barley malt syrup)
• кленовий сироп (maple syrup)
• Інші назви цукрів, які маскують як “натуральні”:
• сироп меляси/ меляса (molasses)
• випарений тростинний сік (evaporated cane juice)
• тростинний цукор (cane sugar)
• сирий цукор (raw sugar)
• кокосовий цукор (coconut sugar)
• цукор із фініків (date sugar)
• турбінадо-цукор (turbinado sugar)
Концентровані фруктові підсолоджувачі:
• концентрат яблучного соку (apple juice concentrate)
• концентрат виноградного соку (grape juice concentrate)
• концентрат грушевого соку (pear juice concentrate)
• фруктовий нектар або сироп (fruit nectar / syrup)
Тому, якщо ви бачите будь-який продукт з цього списку, знайте - це джерело цукру.
Обережно: гранола достатньо калорійна
Це концентрований продукт, адже включає калорійні горіхи, насіння, сушені фрукти, олії. Рекомендована порція граноли - півсклянки (40-50 г), яка може містити близько 200 ккал.
Легко з’їсти втричі більше, засипавши повну миску і непомітно отримати близько 600 ккал, причому, велика кількість з них буде приходити на вуглеводи, нерідко - прості.
Тому дотримуйтесь помірності: гранола - це хрустка прикраса до йогурту чи фруктів, а не сама основа сніданку. Краще відміряти порцію заздалегідь і не їсти прямо з пачки. Так ви уникнете переїдання.
Шукайте гранолу з горіхами та насінням
Гранола, що містить горіхи, гарбузове чи лляне насіння, мигдальні пластівці тощо буде збагачена вітаміном Е, магнієм, марганцем, фосфором та іншими корисними речовинами. Вона також забезпечують організм корисними ненасиченими жирами та білком.
Крім того, вони знижують глікемічний індекс страви: гранола з горішками плавніше підіймає рівень цукру в крові, ніж просто вівсянка з медом.
Тому віддавайте перевагу сумішам,
де є горіхи та насіння, а солодких наповнювачів мінімум.
Менше інгредієнтів - краще, а ще краще робити гранолу самостійно
У промисловій гранолі інколи трапляються консерванти (для тривалого зберігання) чи ароматизатори (наприклад, приємний аромат ванілі чи карамелі). Чим простіший склад, тим натуральніший продукт. Ідеально, якщо в списку компонентів ви бачите лише: вівсяні пластівці, горіхи, сухофрукти, можливо мед, олія і сіль. Все.
Тому
домашня гранола - чудова альтернатива. Її дуже легко приготувати: змішайте вівсянку з горіхами, додайте ложку меду, сухофруктів і трішки кокосової олії, запечіть 20 хвилин - і матимете повністю контрольований, корисний продукт.
Домашню гранолу можна зробити навіть без цукру (солодкість дадуть яблука чи банан). Таким чином, ви будете точно знати, що у вашому сніданку немає прихованих сюрпризів.
Проте знайте, що гранолу краще поєднувати
з чимось білковим, адже чисто вуглеводний прийом їжі - це не про здорове харчування. Додавайте її до якісного грецького йогурту або до кисломолочного сиру, і це вже дасть трішки більше користі.
Вас може зацікавити:
- Чи є в супі вітаміни та мінерали?
- Як вибрати корисний хліб у магазині
- Нутриціолог назвала дієти, яких не можна дотримуватися