Демонтаж радянської зірки у Києві: як зносили символ СРСР у столиці України

У Києві демонтували радянську зірку з обеліску. Через вагу радянського символу його розпилювали на висоті.

Про це йдеться в сюжеті кореспондентки ТСН Валерії Ковалінської. 

Демонтаж радянської зірки у Києві

На Галицькій площі демонтували радянську символіку з обеліску на честь міста-героя Києва. Її розпиляли на висоті 30 метрів та частина опускали на землю. 

“Цільну конструкцію неможливо зняти. Вона дуже велика. І все так зроблено, що тільки різати”, – каже працівник КП “Київблагоустрій” Сергій Квачинок. 

Декомунізація площі, на якій стоїть ось цей 30-метровий обеліск відбувалася у кілька етапів. Півтора роки тому зображення Леніна прибрали зі стели. Згодом площа стала Галицькою. А у травні цього року постамент позбавили охоронного статусу. Що буде на ньому замість зірки – наразі невідомо.

Декомунізація в Україні

Перший радянський пам‘ятник у Києві демонтували 10 років тому. Це був Ленін – його повалили у грудні 2013 року у розпал Революції гідності. І це був перший крок до декомунізації.

“Це була заява українського суспільства про те, що так не буде. Ми будемо чинити спротив. Пам’ятник Леніна повалили 8 грудня. Того ж місяця повалили ще 3, в січні ще 9 і до 20 лютого – ще 5. Загалом до розстрілів на Майдані повалили 17 штук”, – каже політологиня Світлана Набок. 

Згодом у 2015 році парламент ухвалив закони про декомунізацію в Україні. Відтоді в Україні прибирають пам’ятники, символи та змінюють назви міст. Так Дніпропетровськ став містом Дніпро, а Кіровоград – Кропивницьким. В Одесі 2017 року громадські активісти примусили міську владу демонтувати камінь на честь героя Радянського союзу Георгія Жукова.

Радянську символіку демонтували також і у Рівному та Луцьку. Влітку цього року до Дня Незалежності замінили радянський символ на найвищій монументальній споруді Європи – Україні-матері. І тепер на щиті український герб.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Новини ТСН 13:00 за 5 листопада 2023 року | Новини України

Нагадаємо, пам'ятники Щорсу та Пушкіну позбавлять охоронного статусу і їх можна буде демонтувати

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *