Як наводять порядок в оселі в Швеції: метод “передсмертного прибирання”

Таку процедуру, як розхламлення, час від часу проводить у своєму домі кожна людина. Звісно, потрібно позбуватися зайвих речей, інакше не вистачить жодного місця, щоб їх зберігати. Як зробити це найбільш ефективно?

Дуже часто нам шкода викидати речі. Деякі все ще перебувають у чудовому стані, хоча ми й не часто ними користуємося або не користуємося взагалі. Інші пов'язані з дорогими спогадами.

У шведів є однозначна відповідь, як від цього всього відмовитися. У цій країні активно користуються цікавим методом, який називається “передсмертне прибирання”. Він допомагає швидко позбутися зайвих речей і не шкодувати ні про що. В чому ж полягає суть методу?

Хоча назва цього методу звучить доволі страшно, але він завжди добре працює. Метод взяли з однойменної книжки 80-річної художниці Маргарети Магнуссон “Мистецтво передсмертного прибирання”. В ній авторка описує незвичайний спосіб, який допомагає позбутися всіх зайвих речей і розхламити квартиру.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як китаянки прибирають в оселі, щоб було завжди чисто.

Магнуссон радить спробувати подивитися на все, що є у вашій оселі, під іншим кутом. Уявіть, що станеться з цими всіма речами, коли вас не стане. Поставте собі кілька запитань, от як: чи будуть вони потрібні дітям та онукам або чи зроблять вони щасливим хоч когось? Якщо ви відповіли “так” хоча б на одне з цих запитань, можете зачекати і не викидати конкретну річ, якщо ж “ні” – її місце на смітнику.

Треба розуміти, що предмети, які для вас можуть мати певну цінність, для інших виявляться звичайним мотлохом. І все це дітям та онукам доведеться вивозити й викидати. То чому б не зробити це зараз. Саме так і думають жителі Швеції.

Звісно, не варто впадати у крайнощі. Ніхто тут не думає про смерть у 30 років і не викидає все, чим користується. Згідно з методом “передсмертного прибирання”, потрібно виключити лише ті речі, які ви давно не використовуєте, не застосовували жодного разу або ті, що не приносять вам щастя.

А ще Магнуссон радить припинити скуповувати дешеві предмети на розпродажах, адже всі ці речі лише захламляють будинок, в якому ви живете.

Не підганяйте себе. Процес розхламлення може йти повільно, тож не треба намагатися за один вечір вичистити всю квартиру. Деякі речі (нові чи в гарному стані) можна запропонувати друзям, знайомим, віддати на благодійність. Це набагато краще, ніж просто їх викидати. Останніми Магнуссон радить розбирати старі листівки та фотографії. Інакше ризикуєте зав'язнути у спогадах.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *