“Дуже серйозний інцидент”: в Європі занепокоєні через удар безпілотників по ЗАЕС

Повернення Запорізької АЕС під повний контроль компетентних органів влади України є єдиним довгостроковим рішенням для мінімізації ризику ядерної аварії.

Про це йдеться у заяві Європейського Союзу – пише Укрінформ. 

“Останні тривожні події навколо Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС – ред.), про які минулого тижня повідомляв генеральний директор МАГАТЕ, викликають велике занепокоєння і лише посилюють нашу стурбованість. Протягом останніх тижнів ЗАЕС зазнавала ударів безпілотників, у тому числі над 6-м реакторним блоком”, – йдеться у заяві.

У Євросоюзі наголосили, що це – “дуже серйозний інцидент, оскільки вперше з листопада 2022 року ЗАЕС стала безпосередньою мішенню у військових діях”.

“Жодного з серйозних ризиків, визначених МАГАТЕ, не існувало до незаконного захоплення станції Росією два роки тому. Припинення агресивної війни Росії та повернення ЗАЕС під повний контроль компетентних органів влади України є єдиним довгостроковим рішенням для мінімізації ризику ядерної аварії”, – заявили в ЄС.

Нагадаємо, 7 квітня російські окупанти заявили про наліт безпілотників на окуповану Запорізьку АЕС в Енергодарі. За їхніми словами, на станцію прилетіли щонайменше три невідомі дрони-камікадзе. Згодом інцидент підтвердили і ядерники з МАГАТЕ.

У ГУР причетність України до цієї атаки заперечили та пояснили, що ці удари БпЛА є цілеспрямованою провокацією Кремля.

Тим часом у Генштабі ЗСУ попередили, що Росія планує створити нову провокацію на ЗАЕС і звинуватити в цьому Україну. В Інституті вивчення війни (ISW) пояснили, чому росіянам вигідна така провокація.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *