У джунглях Індії знайшли скам’янілості гігантської змії, яка жила 47 мільйонів років тому

Скам'янілі хребці стародавньої рептилії, знайдені у західній Індії, виявили існування виду гігантських змій, які жили в Індії в теплий період середнього еоцену, тобто близько 47 мільйонів років тому. Довжина тіла цих гігантів у дорослому віці становила від 11 до 15 метрів.

Про це пише Nature.

Дослідники з Індійського технологічного інституту Рурки назвали цей вид рептилій Vasuki indicus. Вони вважають, що ці змії могли б посперечатися за звання найбільшої змії в історії зі ще однією рептилією – Титанобоа, яка вимерла близько 58 мільйонів років тому.

А от сучасні змії й близько не зможуть скласти конкуренцію цим реліктовим тваринам, адже найбільша з виміряних живих змій має всього 7,67 метра у довжину.

Після вивчення скам'янілостей рептилії, дослідники віднесли її до вимерлого сімейства Madtsoiidae. Ця змія мала широке циліндричне тіло та скоріш за все не дуже полюбляла проводити час у воді або на деревах. Вчені припускають, що вона дуже повільною й тому влаштовувала засідки, звідки нападала на своїх жертв. Схожу поведінку має й сучасна анаконда, яка відома своїми великими розмірами.

Дослідники дійшли висновку, що реліктова лінія Vasuki indicus з'явилася саме на території Індії приблизно 56-34 мільйони років тому, а потім поширилася в Європі та Африці.

Вчені зазначають, що їхнє дослідження допоможе краще зрозуміти кліматичні моделі минулого й систематику та біогеографію сімейства мадцоїдів.

Нагадаємо, вчені виявили найдревнішу рептилію, яка коли-небудь існувала. Гігантський морський монстр жив близько 202 мільйонів років тому й був розміром з два автобуси.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *