ППО, яка могла б прикрити Харків: військовий експерт Коваленко розповів про важливий ЗРК малого радіуса дії

Зенітно-ракетний комплекс ближнього радіусу MIM-72A/M48 Chaparral (“Чапарел”) цілком міг би стати на захисті такого міста, як Харків.

Про це сказав військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

“В той час, як зараз під час обговорення вкрай актуальної теми посилення ППО постійно звучить як мантра одна й та сама назва ЗРК Patriot, я звертаю увагу на ЗРК малого радіуса дії, які є у світі, у строю або на складах, але які Україна через якісь причини не отримувала і про запити цих систем нічого не було відомо”, – зазначив він.

Що відомо про зенітно-ракетний комплекс ближнього радіуса MIM-72A/M48 Chaparral

За інформацією експерта, система “Чапарел” була використана 1969 року, але до 1997-го повністю виведена зі складу армії США.

“Водночас США на озброєнні мали 600 ПУ з боєкомплектом понад 5300 ракет. Причому ракетами до цієї системи були доволі поширені, а так само досі застосовувані AIM-9”, – каже Коваленко.

Залежно від модифікації ракети, цей ЗРК мав можливість уражати цілі з відривом до 8 км і за висотою до 3 км. Швидкість ракети 1,5 Маха, що дає можливість перехоплювати широку номенклатуру дозвукових цілей – від дронів до крилатих ракет.

“З урахуванням масовості цих систем ЗРК вони цілком могли б стати цікавим варіантом прикриття не лише міст у питаннях забезпечення ешелону малого радіуса дії, а й лінії боєзіткнень, особливо в питаннях боротьби зі штурмовою авіацією та ударними гелікоптерами”, – висловив думку експерт.

За словами Коваленка, загалом для цих ЗРК ефективне прикриття в ешелоні такого міста, як Харків, може бути в кількості 8 одиниць і більше.

“Знову ж таки зверну увагу, що цих ЗРК було зроблено сотні, і не всі вони відправлені на переплавку і до музеїв, а в низці країн Chaparral продовжують нести бойове чергування, наприклад, у Тайвані, Марокко, Єгипті. В Ізраїлі вони були зняті з озброєння 2003 року, Португалії – 2018-го, Чилі – 2024-го. А тому дуже цікавий екземпляр у питаннях закриття потреб ешелону малого радіуса дії, якого однаково критично не вистачає як для тилової України, так і ЛБС”, – пояснює експерт.

Нагадаємо, вночі проти 24 квітня окупанти завдали ударів по Харкову ракетами С-300. Влучання сталося в землю на території ЖК в Шевченківському районі.

Читайте також:

Підписуйтесь на наші канали у Telegram та Viber.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *