Коли G7 визначить долю російських активів: Малюська розповів про можливі сценарії

Голова Міністерства юстиції України Денис Малюська заявив, що доля заморожених російських активів вирішуватиметься на саміті лідерів країн G7, який відбудеться в Італії у червні. Він додав, що є щонайменше три сценарії розвитку подій: “супероптимістичний”, нейтральний та песимістичний. 

Про це міністр розповів в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

“В середині червня, 13-15 червня, якщо бути точним, в Італії відбудеться саміт на рівні лідерів країн G7, де власне одним з пунктів, який буде обговорюватися, і буде доля заморожених активів… Дискусія закінчиться приблизно до кінця травня, буде досягнутий якісь компроміс, який потім оформлять неформальним рішення країн G7, яке потім вони імплементуватимуть у себе в кожній країні”, – пояснив голова Мін'юсту.

За його словами, дискусії щодо подальшої долі російських активів досі тривають, і варіантів їх використання пропонується безліч.

“Сполучені Штати показали гарний приклад своїм законом, що юридично це легально, це можна зробити, це варто робити. Але ключове рішення буде колективним, і буде озвучено в Італії”, – зауважив Малюська.

Міністр розповів про три можливі сценарії:

  1. Супероптимістичний – повна й остаточна конфіскація активів на користь України.
  2. Нейтральний – вилучення доходів під певну позику з тим, щоб такі доходи (наприклад, нараховані на 10 років наперед) були виплачені одним траншем вже зараз.
  3. Песимістичний – Україна отримає лише поточні доходи від російських активів.

“За песимістичного сценарію, це максимум 5 мільярдів євро на рік, але я думаю, це може бути навіть менше… Наше завдання, безумовно, рухатись і просити наших партнерів обрати найоптимістичніший, найрадикальніший сценарій повної конфіскації. Тому середина червня – вирішальний період, значною мірою важливий для України”, – підкреслив Денис Малюська.

Нагадаємо, США можуть відмовитись від конфіскації російських активів. Вашингтон консультується щодо цього питання з країнами G7 та Євросоюзом.

Читайте також:

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *