“Змирився зі своєю смертю”: тяжкопоранений військовий розповів про жахи полону та повернення додому

26-річний Дмитро Полов'ян пішов воювати добровольцем і зазнав тяжких поранень. Після них він був паралізований і в російському полоні вже попрощався з життям. Після звільнення опанував нову спеціальність на залізниці і вже робить перші кроки.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Анни Махно.

Дмитро сам прийшов до військкомату

Дмитро Полов'ян – з династії залізничників. До повномасштабного вторгнення росіян працював у депо бригадиром акумуляторного відділення. Після тяжкого поранення такі обов'язки виконувати не може.

Дмитро Полов'ян рушив до військкомату в лютому 2022 року.

“Мені сказали, ти надто молодий, нащо ти сюди прийшов”, – згадує чоловік.

Однак він був налаштований рішуче. Врешті переконав, щоб його мобілізували. Воював у складі 46-ї бригади. В липні 2022-го разом з побратимами натрапив на секретний спостережний пункт ворога. Росіяни відкрили вогонь.

“Мені прилетіло в груди під броню з кулемету – по ногах, животу, спині, руці, хребет зачепило”, – каже Дмитро.

Дмитро розповів про жахи полону

Мати Дмитра згадує: щойно з сином зник зв'язок, відчула лихе.

“Плакала і молилася, я знала, що з Дімою щось сталося, яле я завжди була впевнена, що мій Діма живий”, – каже мати чоловіка Ольга Полов'ян.

Близько доби Дмитро пролежав поранений. Його знайшли росіяни і взяли в полон. Поки рідні намагалися з'ясувати його долю, полоненого Дмитра росіяни вивезли до Криму. Після поранення в хребет він не відчував тіла та кінцівок – був лежачим. Лише через це уник катувань.

“Змирився зі свою смертю. Як мені причиняли біль, я на той час не відчував нічого, крім цієї руки, і то ледь. Ногу зламають, то хай ламають, мені було байдуже”, – каже він.

Проте як знущалися з його побратимів, бачив щодня.

“Заставляли на поламаних ногах іти на допит, декого били, декого штрикали шилом”, – згадує Дмитро Полов'ян.

Каже – в полоні бійці дуже підтримували один одного. В кого були сили, за можливості масажували його паралізоване тіло. Навіть дехто з медперсоналу допомагав.

Після реабілітації Дмитро повернувся на роботу

Він дочекався обміну. Додому потрапив за три місяці в тяжкому стані. Ще й схуд на 50 кілограмів. Після реабілітації Дмитро пересувається на колісному кріслі, але потроху починає ходити. Повернувся на роботу. В депо для нього облаштували тимчасовий пандус.

Адаптувати для поранених робочі місця планують у всіх регіонах, кажуть в “Укрзалізниці”. Боронити країну вирушили понад 10 тисяч залізничників. За ними зберігають робочі місця. А пораненим пропонують нові.

“Разом з ветераном шукаємо рішення, що саме йому потрібно, – або це пандус, або широкі вхідні двері, щоб людина могла самостійно без допомоги інших заходити”, – каже фахівчиня “Укрзалізниці” Єлизавета Кравець.

Спеціальність розшифровувача руху потягів Дмитро опанував швидко. Він має мету – стати на ноги та одружитися. А ще мріє колись повернутися на службу як інструктор. Каже, з дитинства хотів бути військовим.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Новини за 29 квітня 2024 року | Новини України

Нагадаємо, захиснику України провели унікальну операцію з видалення пухлини з серця.

Читайте також: 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *