Storm Shadow для України: аналітик оцінив розподіл ролей США та Європи щодо військової допомоги

Італія разом із Францією та Великою Британією має намір передати Україні крилаті ракети Storm Shadow/SCALP EG. 

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко оцінив розподіл ролей США та Європи щодо військової допомоги Україні.  

За його словами, це вкрай “цікава тенденція” у гранично можливій підтримці України засобами ураження такого типу. Адже напередодні до передавання плануючих бомб JDAM від США, AASM Hammer від Франції приєдналася Британія з Paveway IV (авіабомба з лазерним наведенням – ред.).

“Поки в Конгресі США вирували політичні пристрасті, Європа розв'язувала проблему з поставками боєприпасів Україні, і була сформована чеська ініціатива, в якій Чехія стала посередником з передавання боєприпасів”, – зазначив він.

Також у дуже стислі терміни Прага знайшла можливість стати посередником на майже 1,5 мільйона снарядів для України. Що при середньому настрілі по 5-7 тисяч пострілів на добу – фактично річний запас для України, зауважив Коваленко.

“І все це вказує на певний розподіл ролей. Схоже, що у найближчій перспективі саме такою буде головна роль Європи у питаннях забезпечення України – БК. А що ж до США? А від США пріоритет може бути зроблено на “залізо”. Багато “заліза”, з урахуванням того, який розмір допомоги 2024 року порівняно з 2022 та 2023″, – резюмував Олександр Коваленко.

Нагадаємо, ЗСУ взяли під контроль острів Нестрига – що це означає для звільнення Херсонщини.

Читайте також провідні новини дня:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *