Вчені виявили ртуть в одній із найбільш споживаних у світі риб

Вчені виявили ртуть в одній із найспоживаніших у світі риб. Видобуток і спалювання вугілля супроводжуються виділенням ртуті. Понад 50 років тому викиди цього отруйного елемента були обмежені. Контроль над забрудненням діє лише на суходолі. Весь цей час ртуть продовжувала потрапляти до океану.

Про це пише ВВС.

Вчені встановили, що вона накопичується в тунцях, які споживають заражену здобич. Тунець є одним із найзатребуваніших на ринку видів промислових риб. Щороку люди споживають тонни тунця. Водночас вони навіть не здогадуються про небезпеку, що їм загрожує.

Автор дослідження Аніас Медьє з цього приводу зазначив, що 1971-2022 років рівень ртуті в тунцях, які живуть у Тихому океані, залишався незмінним. Винятком щодо цього була північно-західна частина океану. Там рівень ртуті збільшувався через викиди електростанцій, які працюють в Азії.

Медьє підкреслив, що ртуть накопичувалася в тунцях десятиліттями. Через це навіть за значного скорочення шкідливих викидів концентрація цієї отруйної речовини в океані почне зменшуватися не одразу. Людям необхідно буде набратися терпіння, щоб побачити результат.

Раніше ТСН.ua писав про рибу, яка сповільнює процеси старіння: вона корисніша за червону, а коштує втричі дешевше.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *