У моду повернулося літнє взуття, створене за часів Франкліна Рузвельта: вибираємо топсайдери

Якщо зазирнути до шафи наших батьків, то, мабуть, можна знайти їх – трендове взуття 2024 року сезону весна – літо. Так це добре знайомі нам старі, добрі мокасини. Це шкіряне взуття романтичного бохо стилю крім зручності, м'якої посадки на нозі, є ще й універсальним. Його можна носити під все і всюди: як до офісу з костюмами, так і на пляж із шортами. 

Звідки з'явилися топсайдери

Топсайдери, або Top-Siders  – це модель чоловічого або жіночого взуття з текстилю або шкіри, що призначалося для носіння на яхтах. Так, саме для слизьких палуб яхт. Як кажуть експерти, винайшов топсайдери Пол Сперрі після того, як 1935 року він послизнувся на палубі свого вітрильника і впав за борт у Лонг-Айлендську затоку.  

Так народилося спеціальне взуття для човнів з простим шкіряним верхом і нарізною гумовою підошвою. Містер Сперрі запатентував процес виготовлення цієї моделі  1937-го.

Сьогодні, на думку світових експертів з моди топсайдери є трендом весни літа 2024 року, вони активно переосмислюються і відкривається заново.

 Чим відрізняються топсайдери від мокасинів

Спершу значною відмінністю між топ-сайдерами та мокасинами було їхнє призначення. Топсайдери використовувалися для зручного керування яхтою, а мокасини  —  для щоденного носіння. Звідси відрізнялися вони типом підошви – підошва мокасинів повинна забезпечувати комфорт, тому її роблять м'якою та з мінімальним рельєфом. Підошва топсайдерів  повинна була уберегти їх власників від випадіння за борт і взагалі від падіння на мокрій палубі. 

Сьогодні ця різниця стерлася. Топсайдери можна побачити на світових подіумах і вони є повсякденним взуттям багатьох із нас. Тому, частіше кажуть про мокасини та тренд на них з топ-сайдерами включно. 

Туфлі-мокасини повернулись

Майже зниклі ще пару років тому мокасини як елемент стильного гардероба знову повернулися на арену та стали гарячим трендом.  Туфлі-мокасини опинились на подіумі Miu Miu цієї весни в Парижі, в колекції, вони також були на показі чоловічого одягу Fendi восени 2024 року в Мілані, де взуття у стилі мокасинів було відштамповане під крокодилячу шкіру. Дизайнер зі світовим ім'ям Billy Reid зізнався, що носить мокасини з 15 років, а перші навіть заклеював скотчем, бо зносив їх до дірок. Сьогодні ж, за словами модельєра, його давні мокасини любить носити його син.  

Попри  різноманітні варіанти топсайдерів в популярних кольорах та версії металік,  на піку саме класична версія цього взуття. Секрет ось у тому, що популярність таких фасонів, як топсайдери, ґрунтується, насамперед, на функціональності, а не на моді. Цей вид взуття не втрачає своєї актуальності та доречності з часом.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *