“Говорить Київ”: куди зник легендарний диктор українського телебачення Олександр Сафонов

Легендарному диктору українського телебачення Олександру Сафонову виповнилось 80 років. Він вирізнявся тембром голосу та елегантністю. Саме з його вуст упродовж півтора десятка років ми дізнавалися головні події країни. Проте після невдалої операції ще 2009 року Олександр Сафонов пересувається на кріслі колісному та мало з ким спілкувався.

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Валентини Доброти.

Спогади колег про Олександра Сафонова

“Хрещатик, 26. Цю адресу знали всі, звідси лунало “говорить Київ” і саме тут можна було зустріти телевізійних зірок. Памʼятаю, як я студенткою журфаку намотала не одне коло навколо цієї будівлі, щоб бодай краєм ока побачити тих, ким захоплювалася вся Україна”, – згадує Валентина Доброта.

У парі з Тетяною Цимбал Олександр Сафонов свого часу вів новини й концерти. Пані Тетяна згадує – на той час Сафонов мав усе, щоб бути в кадрі. Постава, зовнішність, уміння керувати емоціями. А ще зріст. У команді дикторів усі чоловіки були стрункими й високими. Відбір кадрів був ретельним.
 
“Він завжди приходив вчасно, спокійно, був такий вальяжний, такий пан. Він чудово одягався. Пам'ятаю лише один випадок, коли він прийшов поспіхом на роботу, ну от знаєте – давай-давай”, – каже Тетяна Цимбал.

Програма “Актуальна камера” вперше вийшла в етер о 19:00 1 січня 1979 року і стала головним українським інформаційним телевипуском.

До столиці зі Львова Сафонов переїхав 1978 року. Там він теж працював диктором. У Києві саме розширювали телебачення. Його колега – Василь Манько – згадує, що в пошуках нових ведучих-чоловіків передивилися всі обласні студії. Але ніхто не підходив, окрім Сафонова.

“Нам сказали категорично “ні”. В радянські часи до кадрів із заходу було критичне ставлення, і так тягнулося кілька років, а ми наполегливо пропонували Сашу Сафонова, бо в наш час він був найкращим”, – каже Василь Манько.

Світлана Білоножко згадує свій дебют на телебаченні. Вона пройшла конкурс дикторів, але була молодою і недосвідченою, та поряд був Олександр Сафонов, який став не лише напарником, а й наставником.

Те телебачення відрізнялося від сучасного, каже Тетяна Цимбал. Що таке суфлери – вони не знали, тому співведучий мав бути надійним партнером.

Олександр Сафонов прикутий до ліжка через помилку лікарів

Сафонов сорок років пропрацював на телебаченні. 1994 року відділ дикторів розформовують. І він зникає з екранів.

А згодом – після лікарської помилки та ще двох інсультів – узагалі залишився прикутим до ліжка й сам-на-сам. Власної родини у нього немає. Сафонов говорить, що він одружився на професії.

Межі квартири стали всім його світом на роки. Коли про нього знову згадали – в палаці “Україна” організували благодійний концерт на підтримку Олександра Сафонова. Збирали кошти на реабілітацію. Це було 2017 року.

Тоді він і з'явився на публіці востаннє. Як завжди – бездоганно вдягнений.

Нині Сафонов живе на Черкащині. Його доглядальниця – далека родичка, забрала до своєї родини. Чистота його мови та бездоганна вимова досі є еталоном для тележурналістів. А легендарний ведучий так само потребує допомоги небайдужих.

▶ На YouTube-каналі ТСН можна переглянути за цим посиланням відео: Новини ТСН 14:00 за 27 листопада 2023 року | Новини України

Нагадаємо, батьки вбитого Володимира Вакуленка розповіли моторошні подробиці страти сина.

Читайте також:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *